Strony

środa, 13 listopada 2013

SZOPKA STAJL.

                                                                      WITAM!





Dziś przedstawie wam moje pomysły na szopkę Bożonarodzeniową :D





Napewno każdy z was robił choć raz szopkę [np. do szkoły xd ] , ale co zrobić ŻEBY BYŁA ORGINALNA ? MAM PARĘ ŚWIEŻYCH POMYSŁÓW :3 

MIŁEGO OGLĄDANIA  .

ORGINALANA ..Z MIĘSA...

 

SZOPKA Z  KORKÓW WINA :D

 PONADTO MAM TUTAJ PYSZNE CIATO TRZECH KRÓL C:


 

 
SKŁADNIKI:

2 arkusze ciasta francuskiego

2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu ciasta
1 szczypta soli
120g miękkiego masła
120g cukru pudru
120g mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórek)
1 łyżka rumu
1 ziarno fasoli

Jajka ubijać aż ich objętość wyraźnie się zwiększy, a masa stanie się puszysta (około 4 minut). Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać migdały i sól. Następnie dolać rum i ubite jajka, delikatnie wymieszać.

Jednym płatem ciasta francuskiego wyłożyć formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, pozostawiając wystające ciasto na brzegach (jeżeli ciasto jest zbyt wąskie na wyłożenie naszej formy można je lekko rozwałkować podsypując mąką). Wyłożyć masę migdałową, a następnie wbić w nią ziarenko fasoli. Brzegi ciasta posmarować delikatnie wodą (to rada praktyczna, bo jak widać na zdjęciach "na sucho" ciasto nie skleiło się dokładnie) i delikatnie przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto skleić na brzegach dociskając i jednocześnie usuwając jego nadmiar. Pośrodku zrobić nożem niewielką dziurkę w kształcie znaku "x". Na powierzchni ciasta, ostrym końcem noża narysować dowolny wzór - spirale, łuki lub kratkę.
Jajko rozbełtać widelcem i za pomocą pędzelka rozsmarować cienko po wierzchu ciasta.

PIECZENIE: 180st, około 35mint (na złoto-brązowo)

Podawać świeże, ale całkowicie ostudzone. 

 

 

 

 

 

 

 

 

JA  CHYBA SPRÓBUJE WYKONAĆ TĄ Z  WYDMUSZEK LUB Z KORKÓW .

A WY ? ^^

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

translate.