PONADTO MAM TUTAJ PYSZNE CIATO TRZECH KRÓL C:
|
|
SKŁADNIKI:
2 arkusze ciasta francuskiego
2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu ciasta
1 szczypta soli
120g miękkiego masła
120g cukru pudru
120g mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórek)
1 łyżka rumu
1 ziarno fasoli
Jajka ubijać aż ich objętość wyraźnie się zwiększy, a masa stanie
się puszysta (około 4 minut). Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem,
ciągle ucierając dodać migdały i sól. Następnie dolać rum i ubite jajka,
delikatnie wymieszać.
Jednym płatem ciasta francuskiego wyłożyć formę do tarty
wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, pozostawiając wystające
ciasto na brzegach (jeżeli ciasto jest zbyt wąskie na wyłożenie naszej
formy można je lekko rozwałkować podsypując mąką). Wyłożyć masę
migdałową, a następnie wbić w nią ziarenko fasoli. Brzegi ciasta
posmarować delikatnie wodą (to rada praktyczna, bo jak widać na
zdjęciach "na sucho" ciasto nie skleiło się dokładnie) i delikatnie
przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto skleić na brzegach dociskając i
jednocześnie usuwając jego nadmiar. Pośrodku zrobić nożem niewielką
dziurkę w kształcie znaku "x". Na powierzchni ciasta, ostrym końcem noża
narysować dowolny wzór - spirale, łuki lub kratkę.
Jajko rozbełtać widelcem i za pomocą pędzelka rozsmarować cienko po wierzchu ciasta.
PIECZENIE: 180st, około 35mint (na złoto-brązowo)
Podawać świeże, ale całkowicie ostudzone.
JA CHYBA SPRÓBUJE WYKONAĆ TĄ Z WYDMUSZEK LUB Z KORKÓW .
A WY ? ^^
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz